Typy jak rýžovat zlato pro začátečníky

Co je rýžování zlata?
Rýžování zlata je prohledávání říčních sedimentů pomocí rýžovací pánve za účelem nalezení zlata. Používá se již od dob starého Říma a je oblíbená u všech geologických nadšenců, protože se jedná o levný a jednoduchý proces.

Rýžování zlata je druh "povrchové těžby", přičemž oblasti, kde se zlato může vyskytovat, se nazývají ložiska. Hlína z blízkosti koryta nebo uvnitř koryta, která se nabírá do pánve, se nazývá aluviální ložisko. Při rýžování má zlato s vysokou hustotou tendenci zůstávat na dně pánve, zatímco lehčí materiály stoupají nahoru a díky tomu jsou vyplaveny ven z pánve. 

Jaké vybavení potřebuji k rýžování zlata?
K rýžování zlata potřebujete správné vybavení, které zahrnuje rýžovací pánev to je základ. Dále nám pomůže vybavení jako jako je krumpáč a lopata, síta na rýžování zlata a lahvičky, ať máme kam umístit naše nálezy. Pánev na zlato je nezbytná a většina komerčních pánví má hřebeny nebo vlnovky, které zachycují hustší částice zlata, zatímco zbytek sedimentu je odplaven.

Lze také zakoupit výhodnější sety na rýžování zlata, kde naleznete rýžovací pánev, síto a lahvičky či odsávačky na zlato. 

Jaká je dobrá metoda rýžování zlata pro začátečníky?
Existuje několik různých technik rýžování zlata a každý zkušený hledač zlata má svou vlastní specifickou metodu.
Základní předpoklad je však stejný: V první řadě použít síto na rýžování a odstranit větší kameny, ty na pánvi nepotřebujete. 
Pánev na zlato je v tomto procesu základním nástrojem, protože má obvykle hřebeny nebo vlnovky určené k zachycení částic zlata, zatímco zbytek sedimentu je odplavován.

Při rýžování zlata postupujte podle následujících základních kroků:

  1. Naplňte pánev téměř do 3/4 nebo o něco více usazeninou.
  2. Prsty rozdrťte případné hrudky nebo kuličky hlíny.
  3. Ponořte pánev tak, aby byla těsně pod hladinou.
  4. Silně s ní zatřeste sem a tam a ze strany na stranu. To pomáhá zvednout materiál s nižší hustotou, přičemž zlato (doufejme) zůstane na dně.
  5. Pánví lehce pohybujte „nahoru a dolů“. Jemně nechte vodu odplavit lehčí nečistoty a písek. V této fázi začnou z pánve vystupovat nečistoty a usazeniny.
  6. Jakmile zůstane v pánvi jen malé množství usazenin, je čas ponechat v pánvi malé množství vody. V této fázi zvedněte pánev z vody a provádějte velmi pomalé vířivé pohyby nebo naklánějte pánev dopředu a dozadu, aby jemná vlna vyplavila přední část pánve a odhalila zlato. Pokud jste postupovali správně (a v sedimentu je zlato), měli byste začít vidět zlatinky.
  7. Krok 5 je nejdůležitější fází tohoto procesu, protože vám umožní oddělit zlato od lehčích materiálů. Je důležité věnovat pozornost pohybu vody a sedimentu, protože zlato se obvykle usazuje na dně pánve. Zlato může být také viditelné jako drobné tečky, malé vločky nebo ve vzácných případech jako nugety.

Jaké nástroje pro hledání zlata budu potřebovat, abych mohl začít?

Abyste mohli začít rýžovat zlato, budete potřebovat několik základních vybavení. Mezi ně patří:

Pánev na zlato: Je to nejdůležitější nástroj pro rýžování zlata, protože slouží k zachycení sedimentu a oddělení zlata od ostatních materiálů. Pánve na zlato jsou obvykle vyrobeny z plastu nebo kovu a na dně mají hřebeny nebo vlnky, které zachycují částice zlata.

Lopatka: Lopatka je užitečná při nabírání sedimentu z dna řeky do pánve.

Síto:  Sítko nebo třídič, který lze umístit nad pánev a který pomáhá oddělit větší kameny.

Pipeta, odsávačka: Používají se k odsávání zlatinek, co byly odděleny od sedimentu v pánvi.

Pinzeta: Pinzeta může být užitečná při sběru malých kousků zlata.

Voda: K rýžování zlata samozřejmě budete potřebovat zdroj vody, buď z blízké řeky nebo potoka, nebo si můžete přinést vlastní vodu v nádobě.

Závěr
Rýžování zlata může být nádherný a obohacující koníček. Přinutí vás vyjít do přírody na čerstvý vzduch a umožní vám navázat kontakt s přáteli. Rýžování zlata doporučujeme i jako rodinnou aktivitu pro děti.

Teď je řada na vás - vyrazte ven a vyzkoušejte rýžování zlata na vlastní kůži!