Trpí magnety korozí?

Magnety jsou speciální předměty s nesčetnými možnostmi využití. Magnetismus se stal nezbytnou součástí našeho moderního života. Naše společnost by vypadala úplně jinak, kdyby magnetismus neexistoval. Tato kombinace přírody a technologie má však svá slabá místa. V tomto článku se budeme zabývat touto otázkou: Trpí magnety korozí? Nebo jinými slovy, mohou magnety zrezivět?

Ve světě magnetismu rozlišujeme dva různé druhy magnetů. Existují permanentní magnety a elektromagnety. Permanentní magnety jsou magnetické od přírody a v různé míře tak zůstanou. Elektromagnety jsou závislé na napájení, aby mohly vykazovat magnetické pole. V naší diskusi o korozi se zaměříme na permanentní magnety. Promluvíme si o příčinách koroze a o tom, co můžete udělat, abyste zabránili korozi svých magnetů.

Je nutné zabránit rzi na magnetu. Oxidace (což je jiný výraz pro reakci vytvářející rez) může zhoršit funkčnost magnetu. Zrezivělé magnetické výrobky navíc ztrácejí svou odolnost. Kvůli korozi může magnetismus, který mohl vydržet desítky let, již po několika letech začít vykazovat známky oslabení.

Příčiny rzi na magnetu

Vlhkost vede ke korozi neodymového magnetu. Je váš magnet vystaven dešti nebo vodě? Časem se na výrobku nevyhnutelně objeví známky oxidace. V závislosti na situaci to může být během několika dnů, týdnů, měsíců nebo dokonce let. Rybářské magnety se neustále používají ve vodě, a proto mohou být náchylné ke korozi.

Vodu lze považovat za urychlovač procesu koroze. Voda obsahuje tzv. elektrolyty. Jedná se o formy soli vytvářející pod vodou prostředí, v němž se chemická reakce oxidace zvyšuje. Zvláště slaná voda tento proces urychluje ještě více. Používání magnetů ve slané vodě je tak špatný nápad. Většina magnetů je pokryta povlakem. Absence vhodného povlaku činí výrobek zranitelným, což může vést ke korozi. Má váš výrobek povlak? V takovém případě se obvykle nemusíte ničeho obávat.

Jaké možnosti mají výrobci, aby se vyhnuli korozi?

Je snadné zabránit korozi magnetů. Vše začíná u výrobce. Ten může zajistit, aby byl magnet řádně potažen, jak jsme zmínili výše. Tím se z větší části zabrání korozi. Při nákupu magnetu, který přijde do styku s vodou, vždy zkontrolujte, zda je na něm nanesen povlak.

Jaké máte možnosti, abyste se vyhnuli korozi?

Svůj magnet můžete chránit tím, že ho budete udržovat v suchu. To znamená, že budete muset magnet skladovat na suchém místě, kam se k němu nedostane žádná vlhkost. Například rybářské magnety nevyhnutelně navlhnou, ale doporučujeme je bezprostředně po použití dobře vysušit.

Kromě toho doporučujeme magnety čas od času důkladně zkontrolovat. Jsou na nich viditelné stopy rzi? Proveďte okamžitá opatření odstraněním rzi. To lze provést pomocí čisticího prostředku, vody a měkkého kartáče.

Rez na rybářských magnetech

A co fishing magnety? Takové magnety jsou vyrobeny z neodymu a používají se k vhazování do vody. Tyto výrobky obvykle nevykazují žádné známky koroze, protože většina z nich je opatřena vysoce kvalitním povlakem. Přesto je však vhodné si jej při nákupu rybářských magnetů zkontrolovat. Dobrý rybářský magnet má takový povlak. Kromě toho lze výše uvedené tipy a triky použít i na rybářské magnety.

Všeobecně se dá říci, že magnetické rybaření a vodní plochy se slanou vodou jsou špatnou kombinací. Bez ohledu na povrchovou úpravu může stále dojít ke korozi. Aby byla zaručena trvanlivost těchto druhů výrobků, výrobci doporučují používat rybářské magnety pouze ve sladké vodě.