Které materiály jsou magnetické?

Magnetismus je překvapivě zajímavý fenomén. Pro člověka používající magnet, je dobré vědět, jaké materiály nebo předměty jsou magnetické. V tomto článku se tedy podíváme na to, které materiály jsou magnetické.

S magnety přicházíme do styku denně. Pomáhají nám při nejrůznějších domácích činnostech, jsou nezbytné pro vědu a nabízejí možnost vytáhnout z vody velké poklady. Permanentní magnety i elektromagnety jsou schopny přitahovat několik různých druhů materiálů.

Různé druhy magnetických kovů

S magnetismem souvisí několik různých druhů kovů. Některé z nich jsou magnetické ze své podstaty, zatímco jiné mohou být použity při výrobě magnetů. Železo, kobalt, nikl a gadolinium nejsou jen magnetické, ale jsou také schopny magnetismus udržet.

Železo

Železo je první materiál, který nás napadne, když začneme uvažovat nad magnetismem. Tento chemický prvek má vědeckou zkratku „Fe“. Lze ho získat ve velkém množství ze železné rudy. Železo je důležitou přírodní surovinou, protože se používá v bezpočtu užitkových předmětů. Možná Vás napadnou o nástroje a stavby budov. Železo má silnou tzv. krystalickou strukturu, díky níž velmi dobře reaguje na magnetismus.

Při magnet fishingu jistě narazíte na nespočet železných nebo ocelových (protože ocel se vyrábí ze železa) předmětů pod vodou. Vezměte si věci jako nářadí, materiály používané rybáři, trezory, jízdní kola, směrovky a mnoho dalšího.

Kobalt

Kobalt je dalším velkým jménem ve světě magnet fishingu. Tento stříbřitý prvek se vědecky označuje jako „Co“ a lze jej nalézt v meteoritech. Dokonce i lidské tělo obsahuje jeden až dva gramy kobaltu. Kobalt lze zmagnetizovat, a je možné z něj vytvořit i magnet. Stejně jako neodymové rybářské magnety i tyto magnety jsou považovány za prvky vzácných zemin (REE).

Nikl (a Golininum)

Nikl je speciální chemický element se symbolem „Ni“. Stejně jako železo nebo kobalt má feromagnetické vlastnosti. Často se používá jako prvek ke zvýšení magnetických vlastností materiálů. Nikl lze nalézt ve špercích a některých nástrojích. Posledním prvkem na tomto seznamu je gadolinium. Gadolinium je kovový prvek označovaný symbolem „Gd“, má stříbrnou barvu a je obzvláště pružný.

Proč jsou tyto kovy magnetické?

Magnetické kovy jako železo, kobalt, nikl nebo gadolinium nejsou samy o sobě magnetické. Ale při přiblížení jejich kovové struktury odhalíme něco výjimečného. Jev označovaný jako magnetické domény. Když se magnet dostane do kontaktu s těmito doménami, všechny jsou magnetickým polem tlačeny stejným směrem. To následně způsobí, že se tyto materiály samy dočasně zmagnetizují.

Co to znamená pro magnet fishing?

Jako lovce s magnetem by vás mohlo zajímat, jaké důsledky to pro Vás má. Pokud jste již s tímto koníčkem nasbírali nějaké zkušenosti, jistě jste si všimli, že z vody se většinou vylovíte kovový šrot. Občas narazíte na menší předměty obsahující kobalt nebo nikl. Ale zlato nebo stříbro? Ty nenajdete. Zlato a stříbro bohužel nejsou ve své čisté podobě magnetické.

Železo, kobalt a nikl se někdy používají při výrobě šperků. Díky tomu se některé drahé kovy tváří, jako by byly magnetické, ale není tomu tak. Kromě toho lze pomocí magnetismu rozeznat, zda jsou drahé kovy čisté. Nedůvěřujte však této metodě slepě, protože některé slitiny zlata mohou být magnetické.

Se silným neodymovým rybářským magnetem je možné při magnetickém rybolovu vytáhnout nespočet předmětů. To je odpověď na otázku, které materiály jsou magnetické. Stačí jen trochu železa, kobaltu nebo niklu obsaženého v předmětu, aby byl přitahován Vaším magnetem.